
Ας ηλεκτρo-κινηθουμε!
Την ώρα, που η Κομισιόν θέτει ως ενεργειακό στόχο, την αύξηση του ηλεκτρισμού στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης μέσω του σχεδίου Green Deal, με χρονικό ορίζοντα το 2050, η Ελλάδα καθίσταται λιγότερο ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.
Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το β τρίμηνο του 2019, η Ελλάδα έχει την ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά στην Ευρώπη με μέση τιμή 65,5 ευρώ/MWh, η οποία μάλιστα είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών (43,3 ευρώ/MWh). Στην βελτίωση της εθνικής εικόνας αναμένεται, να βοηθήσει το νέο μοντέλο αγοράς, η εφαρμογή του target model, με τρόπο, που να καταργούνται οι στρεβλώσεις στις τιμές στην ελληνική αγορά, στην πρώτη θέση ως την ακριβότερη της Ευρώπης.
«Η ΔΕΗ θα πρέπει να κινείται με πολύ γρήγορες ταχύτητες για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό. Δεν μπορεί η ίδια να κινείται με τον αραμπά όταν οι ανταγωνιστές της αποφασίζουν σε δευτερόλεπτα», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα fm, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχέδιο Νόμου, Άρθρο 02 – Εναρμόνιση με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1227/2011 (REMIT) για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη χονδρική αγορά ενέργειας
1.Στην παράγραφο 4 στοιχείο (ε) του άρθρου 3 του ν. 4001/2011, όπως ισχύει προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«(ε) Να προάγεται ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας και η εύρυθμη λειτουργία αυτής, σύμφωνα με το ισχύον εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και να διασφαλίζεται η ακεραιότητα και η διαφάνεια στη χονδρική αγορά ενέργειας η οποία να περιλαμβάνει τόσο τις αγορές βασικών προϊόντων όσο και τις αγορές χρηματοοικονομικών παραγώγων».
Σημειώνουμε, ότι τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει κείμενο συστάσεων προς τη χώρα μας για τη συμμόρφωση της προς το σχεδιασμό μιας μακροπρόθεσμης ευρωπαϊκής στρατηγικής για μία οικονομία μηδενικού άνθρακα έως το 2050, και μια ενοποίηση εθνικών σχεδίων-τα λεγόμενα ΕΣΕΚ- ως το 2030. Μια εκ των συστάσεων είναι:
Να συμπεριλάβει μελλοντικούς στόχους και επιδιώξεις σχετικά με την ενοποίηση της αγοράς, ιδίως μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές λιανικής και χονδρικής, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για μείωση, έως το 2020, των μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγοράς του κατεστημένου φορέα κάτω του 50 %. Να εφαρμόσει τον πρότυπο στόχο για την ηλεκτρική ενέργεια και τη σύζευξη των αγορών με τις γειτονικές χώρες, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μεταπρογραμματικού μηχανισμού εποπτείας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αρχές Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει τα εξής:
«Μέχρι τα τέλη του 2019, παρουσιάζουμε την Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030 και την Μακροπρόθεσμη Στρατηγική μας έως το 2050. Η παραγωγή ενέργειας πρέπει, πλέον, να συνδυάζεται με την προστασία των φυσικών πόρων και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Η πρώτη θα πάψει να γίνεται απερίσκεπτα και θα συμβαδίζει με τη δεύτερη για το κοινό όφελος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Η χώρα πρέπει να μπει σταθερά στο δρόμο της απεξάρτησης από τον άνθρακα και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας στις οποίες διαθέτει τόσο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας μεσοπρόθεσμα μπορεί να φτάσει στο 35% αντί του 31% που είχε αρχικά προβλεφθεί. Και αυτό είναι εφικτό.
Ένα παράδειγμα. Στην επόμενη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων θα εγκριθεί ένα νέο Ηλιοθερμικό Έργο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τεχνολογία Ρευστού Άλατος στην Κρήτη. Μία «πράσινη» επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει μόνη της σχεδόν το 10% των αναγκών της Κρήτης και θα προσφέρει 500 θέσεις εργασίας στο νησί κατά την κατασκευή της.
Αλλά και το πλάνο διάσωσης της Δ.Ε.Η. κινείται προς αυτή την κατεύθυνση: Προχωράμε στην ταχύτερη απεξάρτηση από το λιγνίτη, αδρανοποιώντας παλιές μονάδες που απλά δεν είναι πια οικονομικά βιώσιμες. Αλλά το πρόγραμμα της από-λιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί με βάση ολοκληρωμένα σχέδια που θα εξασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα. Θα περιλαμβάνουν, δηλαδή, αντισταθμιστικά οφέλη και διασφάλιση της απασχόλησης σε κάθε περιοχή, όπως και περιβαλλοντικές πρόνοιες.»
Στις 23:00 το βράδυ κλείνει η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον τίτλο: «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ». Τι θα ανοίξει, τι θα απελευθερωθεί και πού θα στηριχθεί;