
Ένας μήνας φεύγει , 10 χρόνια μπαίνουν
Μπήκε ο τελευταίος μήνας του χρόνου, η ΔΕΗ πώς θα βγει στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου είναι το θέμα… Σίγουρα, με μείον σε στόλο λιγνιτικό και εργαζομένων !
Μέσα στο μήνα πάντως, αναμένουμε το νέο επιχειρηματικό σχέδιο , που θα αποσαφηνίσει, κυρίως, πρώτον το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου μέρους του προσωπικού, δεύτερον την οριστική παύση των μονάδων παραγωγής από λιγνίτη, όπως επιτάσσει η Κομισιόν ως το 2030.
Στις αρχές του 2020, πιθανόν μέσα στο πρώτο δίμηνο, η εταιρεία θα επιδιώξει την αναχρηματοδότηση μεγάλου μέρους του δανεισμού της με καλύτερους οικονομικούς όρους, μέσω της έκδοσης νέου ομολόγου. Επιπλέον, θα ανακοινωθεί η νέα εμπορική πολιτική, διαφοροποιημένη, αφού θα έχει στόχευση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών. Για παράδειγμα η εταιρεία έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα στη μέση τάση, όπου και αναμένεται να εστιάσει προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της. Στη λίστα για το νέο έτος προσθέτουμε την έναρξης διαδικασίας πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, που ίσως αποδειχθεί επικερδής, εφόσον τα έσοδα κατευθυνθούν, αφενός για τη μείωση του δανεισμού της, αφετέρου για τη χρηματοδότηση του νέου επενδυτικού πλάνου, με στόχο δυναμική είσοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, η κατάργηση της δημοπρασίας των ΝΟΜΕ.
Τα πλαίσια των ενεργειών ετέθησαν από δύο βασικούς παράγοντες: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις στοχοθεσίες της για την νέα ενεργειακή πολιτική των κρατών-μελών , και τις επιδόσεις της ΔΕΗ στο ισοζύγιό της.
Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν- εκτός από τις ήδη απεσταλμένες οδηγίες για την μετα-λιγνιτική περίοδο, θα ανακοινώσει με το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του 2020, συστάσεις* κατά τις οποίες αναφύονται 3 βασικές προτεραιότητες:
-Δημιουργία αγορών για κλιματικά ουδέτερα και κυκλικά προϊόντα, για παράδειγμα μέσω πιο στρατηγικής χρήσης των δημόσιων συμβάσεων για την επιλογή βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Σ’αυτό το σημείο, θα πρέπει, να υπάρχει πρόβλεψη για τους καταναλωτές, ώστε να μπρούν, να κάνουν ορθολογικές χρήσεις τους.
-Ανάπτυξη πιλοτικών έργων μεγάλης κλίμακας για τις καθαρές τεχνολογίες, με στόχο την ένταξή τους στην αγορά. Θα πρέπει να υποστηρίζονται με ενωσιακά κονδύλια και με διευκόλυνση της πρόσβασης σε ιδιωτική χρηματοδότηση.
-Μετάβαση σε εναλλακτικές και κλιματικά ουδέτερες πηγές ενέργειας και πρώτων υλών. Για τη μετάβαση αυτή απαιτείται, για παράδειγμα, η εξασφάλιση της πρόσβασης και της διαθεσιμότητας τέτοιων πηγών σε παγκοσμίως ανταγωνιστικές τιμές, η χαρτογράφηση της ενεργειακής υποδομής και προσφοράς και η προώθηση της αρχής «προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση».
Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την παύση των μονάδων παραγωγής από λιγνίτη 2 έτη νωρίτερα από το όριο. Και μάλιστα σήμερα, διαβάζουμε , ότι οστόχος της προηγούμενης κυβέρνησης για τελική κατανάλωση ενέργειας στο 32,5% , αυξάνεται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Μεγαλεπίβολοι στόχοι, μένει να επιτευχθούν, ως την πλήρη απολιγνιτοποίηση, που αναμένεται το 2028, όταν και τα τελευταία 700MW λιγνιτικών μονάδων θα είναι παρελθόν. Ο κύριος όγκος των λιγνιτικών μονάδων θα αποσυρθεί μέχρι το 2025, δηλαδή στην επόμενη πενταετία, καθώς θα απενταχθούν μονάδες συνολικής ισχύος 2,2GW. Δηλαδή ο λιγνιτικός στόλος της ΔΕΗ θα περιοριστεί από τα 2,9GW στα 0,7 GW. Οι πρώτες αποσύρσεις μονάδων θα γίνουν μέχρι το 2022 και θα αφορούν σε μονάδες συνολικής ισχύος 1000MW. Έτσι τα επόμενα 2 χρόνια η ισχύς των λιγνιτικών μονάδων από 3,9GW θα μειωθεί στα 2,9GW.
Συν τοις άλλοις, η οικονομική εικόνα της ΔΕΗ δεν είναι θετική. Πρόκειται πρακτικά για μία εταιρεία της υψηλής κεφαλαιοποίησης, των 25 μεγάλων εταιρειών του ΧΑ, που όμως δημοσιεύει ζημιές 353,2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μετά από φόρους και 416,8 εκατ. ευρώ σε επίπεδο προ φόρων. Η πιστοληπτική της ικανότητα δεν είναι ικανοποιητική, όταν κουβαλάει μεγάλο χρέος καθαρού δανεισμού μέσα στο εννεάμηνο στα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ το κονδύλι αποσβέσεις, καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες και κέρδη ή ζημιές από συνδεδεμένες εταιρείες ήταν στα 548,1 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 508,8 εκατ. ευρώ. (Η μετοχή μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου όπου καταγράφθηκε μεγάλη ζημιά στην τελική γραμμή και μείωση του EBITDA, ξεκίνησε πτωτικά και βρέθηκε να χάνει 2,66%.
Στη συνέχεια οι αγοραστές, προφανώς ορμώμενοι από την εκτίμηση της διοίκησης ότι τα επόμενα τρίμηνα θα εμφανίσουν βελτίωση λόγω των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση και τα οποία υπολογίζονται σε αύξηση 500 εκατ. ευρώ των EBITDA σε ετήσια βάση, απορρόφησαν τις απώλειες και οδηγούν τη μετοχή στα 3,3580 ευρώ με άνοδο 3,8%.
Ο όγκος των συναλλαγών είναι υψηλός και ξεπερνά τις 720 χιλ. τεμάχια και η αποτίμηση ανέρχεται στα 780 εκατ. ευρώ.)
Στο δια ταύτα όμως, ενδιαφέρον έχει, πώς θα συνταυτιστούν διασυνδεόμενοι τομείς της οικονομίας με τις ενεργειακές αλλαγές, κυρίως δηλαδή στις μεταφορές, και την οικοδομή: πώς θα προσαρμοστούν, προκειμένου να “κουμπώσουν” με τον εθνικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει, ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά περίπου 600.000 χιλιάδες κατοικίες, ήτοι 60.000 το χρόνο. Σημαίνει, επίσης, ότι έως το 2030 η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης θα πρέπει, να αυξάνεται κατακόρυφα κάθε χρόνο, ώστε στο τέλος της επόμενης δεκαετίας να ταξινομηθούν τουλάχιστον 82.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έναντι μόλις 315 πέρυσι.(Είτε θα πρέπει να δοθούν γενναία κίνητρα και σε βάθος χρόνου για την αγορά τους, είτε θα πρέπει να μειωθεί κατακόρυφα το κόστος των μπαταριών που κρατά στα ύψη τις σημερινές τιμές των ηλεκτροκίνητων.)
*Οι εμπειρογνώμονες στους οποίους απευθύνθηκε η Κομισιόν εκπροσωπούν 11 βιομηχανικούς κλάδους (αλουμίνιο, χάλυβας, τσιμέντο κ.α.) που καταναλώνουν πάνω από το 50% της ενέργειας που καταναλώνει η βιομηχανία στην ΕΕ.
Με πηγές energypress.gr euractiv.com bankingnews.gr florinapress.gr